Aktueel


Nieuws

Weispield 28 juni t/m 14 juli 2018

Iepenlofspul van Bantegea organiseert en presenteert het driejaarlijkse Iepenlofspul van 28 juni tot 14 juli 2018. Haast je als je het spektakel wil meemaken: er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar. Voor toeschouwers bij Wiespield vanuit Oosterzee geldt dat de aanwijzingen van de verkeerregelaars stipt moeten worden opgevolgd. Daarmee wordt onder meer de Zuivelweg ontlast.

Houdt de websites in de gaten: https://www.iepenloftspulbantegea.nl/ en https://www.spektakeltsjukemar.nl.


Kunstroute Tsjûkemar

‘Kunst en meer…’ is het kunstweekend waar bezoekers kunnen genieten van tentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur, historie en landschap. Het door de Stichting Kulturele Rûte Tsjûkemar (SKRT) georganiseerde kunstweekend is in het weekend van 7 en 8 juli. Dan zal op meerdere plaatsen langs het meer worden uitgepakt met tijdelijke exposities, buitenkunst en muzikale optredens. Dit alles is te vinden aan de zuidkant van de Tsjûkemar. Volgend jaar zal een ander deel van het meer, meer in de spotlights komen te staan, zie agenda kunstroute.jpg

Kunst en landschap bieden vaak een verrassende en frisse blik op wat bezoekers en kunstenaars bezighouden. Speciaal voor ‘Kunst en meer…’ zijn prachtige locaties beschikbaar gesteld waar wordt geëxposeerd. Op deze afwisselende locaties laten diverse kunstenaars elk een eigen visuele taal, beeld en vorm zien. Op deze manier brengt de tocht door het prachtig landschap de bezoekers in verbinding met cultuur en natuur. Openingstijden van 11.00 tot 17.00 uur. Dit jaar staat de zuidkant van de Tsjûkemar in de belangstelling, van Oosterzee tot Delfstrahuizen. Bron: https://www.stichtingkrt.nl/kunst-en-meer.


Kerst Wind winnaar survivalseizoen 207/2018

Kerst Wind (rechts) en Michael de Cooman aan het strijden. Foto: Trientje Wind

Kerst Wind is in Harreveld gehuldigd als klassementswinnaar van het survivalseizoen. Kerst heeft een topseizoen achter de rug o.a. de 40+ wisselbeker en beker van het het algehele klassement. Dit maakt het tot een unieke prestatie. Bron: Zuid Friesland


Gerwin de Haan wint brons op NK atletiek

foto: Alida de Haan

Tienkamper Gerwin de Haan uit Oosterzee heeft meegedaan aan het NK junioren bij AV Nop in Emmeloord.

Hij zou op drie onderdelen uitkomen, maar door een blessure was dit niet mogelijk en deed hij alleen mee aan het speerwerpen. En dat was een goede keus, want met een worp van 54.20mtr. wat resulteerde in een nieuw PR en clubrecord bij zijn vereniging AV Heerenveen eindigde Gerwin als derde in de einduitslag. bron: Zuid FrieslandDFM op glas

In juni zijn er ook in Oosterzee informatiebijeenkomsten geweest over de glasvezelaansluiting van DFMopGlas. Daarvoor hebben alle grijze aansluitingen het informatiepakket en aanbod van DFMopGlas op ontvangen in de brievenbus.

Na de zomervakantie begint De Fryske Mienskip op Glas (DFMopGlas) met medewerking van gemeente De Fryske Marren en de Provincie Fryslân met het graven van geul vanaf Lemmer via Heerenveen naar Haulerwijk. Bij voldoende intekening voor 6 juli kunnen ook de grijze adressen in Oosterzee worden aangesloten. Als u in een later stadium wilt aanhaken, dan zullen de aansluitkosten voor uw adres aanzienlijk duurder zijn.

Uit de informatiemap van DFMopGlas: “Supersnel internet, hebben we dat nodig? Jazeker en dat vinden onze gemeente De Fryske Marren en provincie Fryslân ook. Die hebben beide veel geld ter beschikking gesteld om dit mogelijk te maken. In heel Nederland zijn op dit moment tienduizenden mensen in de weer om dit in hun eigen buitengebied te regelen, om ervoor te zorgen dat ze niet op achterstand raken. En dat gebeurt ook in De Fryske Marren, we krijgen maar één keer de kans. Nu kunnen we ook in ons buitengebied de snel stijgende behoefte aan snel internet dekken.

In de eerste helft van juli moet DFMopGlas voldoende getekende coöperatiecontracten binnen hebben om ook Oosterzee aan te sluiten. Een eenmalige mogelijkheid, die we niet voorbij mogen laten gaan.”

Witte en grijze aansluitingen, zie Kaart DFM.pdf


Lodo van Hamelpad

De halfverharding op het Lodo van Hamelpad in Oosterzee Gietersebrug gaat bij droog weer stuiven. Tuinen die aan het pad liggen worden wit, maar ook voetgangers en fietsers komen witbestoven van het pad af.

Aan de gemeente DFM hebben wij gevraagd welk effect dit stof heeft op de gezondheid van bewoners en toeristen. De gemeente heeft de fabrikant, Koers Handel BV, die ons het betreffende product DurEko-mix levert,om advies gevraagd. Koers Handel heeft verklaard dat DurEko-mix een product is dat wordt gewonnen uit de natuur bij de winning van kalk voor de kalkzandsteen. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid van mens en dier, zie product verklaring Koers B.V..pdf

Alle partijen vinden het erg vervelend dat het product zo verstuift. DurEko-mix wordt al meer dan 12 jaar gebruikt en niet eerder heeft het zoveel hinder opgeleverd. De oorzaak zou liggen aan het moment van de aanleg in het najaar: de flinke hoeveelheid regen die er daarna overheen is gekomen en de winter die daarop volgde met onder andere veel opdooi (overdag temperaturen boven het vriespunt en ’s nachts temperaturen onder het vriespunt). Als eerste maatregel tegen het opstuiven heeft de Gemeente het pad bij droog weer natgehouden.

Binnenkort gaat de Gemeente als proef een ander product op het pad aanbrengen: Bio. Dit is nog steeds DurEko-mix maar dan in combinatie met lignine, een bindmiddel dat uit bomen wordt gehaald.

Deze maatregel zou ervoor zorgen dat er een betere samenhang in het pad ontstaat en ook dat de stuifoverlast grotendeels opgelost wordt.


Havenkom Brette Hoanne wordt gebaggerd

Van 25 juni tot 6 juli wordt de havenkom van de Brette Hoanne gebaggerd tot op een diepte van 140-150cm. Met dank aan de eigenaar van de oude herberg daar. De huurders van ligplaatsen van Plaatselijk Belang Oosterzee ontvangen per email nog nader bericht. Het zou namelijk prettig zijn als er tijdens de baggerperiode zo min mogelijk bootjes liggen in de Brette Hoanne.


Privacy

Op 25 mei wordt een nieuwe wet over de ‘privacy’ van kracht. Ook PBO moet aan nieuwe bepalingen voldoen. PBO moet onder meer een gedragscode formuleren en een privacyverklaring op de website gaan zetten.


SSO terrein

Op het kunstgrasveld van de Sport-, Speel- en Ontmoetingsplaats (SSO) treffen we sigarettenpeuken aan. Ook op de rest van het SSO ligt rommel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van PBO en het is ook storend voor de gebruikers van het SSO. Peuken horen in een asbak of vuilnisbak. Het bestuur van PBO gaat graag het gesprek met de jongeren aan over hoe we het SSO schoonhouden.


Vrijwilligers gevraagd voor schoonmaken toiletunit

PBO is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met de schoonmaak van de toiletunit op de camping. Voor deze werkzaamheden is een beperkte onkostenvergoeding beschikbaar. Aanmelden bij Jan Wever of bij het secretariaat mailto:guus.verhoef@gmail.com.


Baggeren buitenhaven Oosterzee Gietersebrug

De buitenhaven is in korte tijd dermate dichtgeslibd dat baggeren weer noodzakelijk is. De gemeente heeft dit ook onderkend en is bereid de haven dit jaar nog uit te baggeren. Dat zal na 1 oktober gebeuren.


Ledenaantal

Aantal leden
Agenda

28 juni tot 14 juli 2018
Iepenloftspul Mârchjepôle

14 juli 2018
Veldsink-Ferwerda Minions & Mud Run Inschrijven kan in meerdere categorieën.

27 september 2018
Inloopspreekuur van Plaatselijk Belang van 20.00 tot 20.30 uur

1 november 2018
Inloopspreekuur van Plaatselijk Belang van 20.00 tot 20.30 uur

13 december 2018
Inloopspreekuur van Plaatselijk Belang van 20.00 tot 20.30 uur